Arxiu de les Jornades
Descarregar PdfAccedeix als documents i vídeos de les jornades anteriors:
13a Jornada- Entorn VUCA i salut emocional
En aquest temps complex i incert que continuem vivint, quan les orientadores i els orientadors acompanyem durant la presa de decisions ens apareix un cert neguit: com serà el mercat de treball en una societat cada vega més complexa, volàtil, incerta i ambigua? Amb altres paraules, com evolucionarà el mercat de treball i com podem gestionar la salut emocional, sigui la nostra o la dels altres?
D’un costat, gaudirem de la visió del Dr. Juan Francisco de la Fuente, professor de la Universitat de Lleida i empresari del territori de ponent. Ell ens donarà la seva visió sobre la situació actual del mercat de treball i la seva possible evolució partint de l’entorn VUCA. Per l’altre, gaudirem de l’experiència de la Lidia Méndez, directora de l’àrea d’Integració Laboral de ASPID, professora de la Universitat de Lleida i Coach Personal, Executiu i d’equips. Ella ens donarà la seva visió de l’orientació i el talent centrat en la persona.
Per altra banda, es realitzaran diferents tallers, per aprofundir amb diferents aspectes relacionats amb l’orientació i el mercat de treball. En aquests tallers es tractaran temes tan diversos com: els rols de poder en l'orientació, la derivació en l’àmbit educatiu i laboral, el treball en xarxa, com gestionar l’estrès/angoixa com orientador i l’entorn VUCA i el repte d’orientar les generacions Z i Alfa.
En aquesta 13a Jornada d’Orientació Professional volem contextualitzar el rol important de l’Orientació per fer front a un mercat de treball que ha canviat i continuarà canviant. Paral•lelament i per la situació que vivim aquests darrers anys, hem de posar el focus a la salut emocional. En temps de crisi pandèmica, podem convertir un problema o obstacle en una oportunitat.
És el moment de fer una societat millor, on les persones i la societat en general puguin percebre els diferents serveis i institucions dedicades a l’orientació com a aliats potencials. Tot contribuint en generar oportunitats per a gestionar la salut emocional, tant de les orientadores i orientadors com de les persones que ens arriben als nostres serveis i institucions.
Sofia Isus Barado
Cartell i programa de la jornada
Accés al desenvolupament de la Jornada i als tallers
12a Jornada - La vacuna que ens cal davant dels nous reptes laborals
En aquests temps que estem vivint, quan les orientadores i els orientadors acompanyem durant la presa de decisions ens apareix un cert neguit: com quedarà el mercat de treball, tenint en compte l’afectació produïda per la Covid-19? Amb altres paraules, com evolucionarà el mercat de treball i com pot ajudar l’orientació a pal·liar les transicions de les persones orientades?
D’un costat, gaudirem de la visió del Dr. Juan Francisco de la Fuente, professor de la Universitat de Lleida i empresari del territori de Ponent. Ell ens donarà la seva visió sobre la situació actual del mercat de treball i de la seva possible evolució.
Per altra banda, es realitzaran tallers en diferents sales temàtiques, per aprofundir amb diferents aspectes relacionats amb l’Orientació i el mercat de treball. En aquestes sales s’abordaran diversos temes: la transformació del mercat de treball, la part emocional d’un procés d’orientació, els diferents recursos, eines i serveis que existeixen al territori de ponent, la comunicació i el poder de les dades (Big data) i també, noves metodologies de l’orientació enfocades a la situació que ens ofereix el mercat de treball avui en dia.
En aquesta 12a Jornada d’Orientació Professional volem contextualitzar el rol important que juga l’Orientació per fer front a un mercat de treball que ha canviat i continuarà canviant. En temps de crisi pandèmica, podem convertir un problema en una oportunitat.
És el moment de fer una societat millor, on les persones i la societat en general puguin percebre els diferents serveis i institucions dedicades a l’Orientació com a aliats potencials, tot contribuint a una nova economia i a un nou mercat de treball.
Accés al desenvolupament de la Jornada i als tallers
11a Jornada - El mercat de treball (10-11-2020)
Quan les orientadores i els orientadors acompanyem durant la presa de decisions sempre ens apareix un dilema: posem l’accent en el mercat de treball i les possibles ofertes o en els valors i interessos de la persona? Amb altres paraules, què és més important triar pensant on trobarà feina o pensant en on serà feliç?
És evident que no són situacions contradictòries, sinó complementàries. En aquesta jornada convidem a dos experts en cada una d’aquestes visions. D’un costat la visió del president de la Cambra de comerç de Barcelona, en Joan Canadell.
Aquesta institució, preocupada pel futur de la nostra economia, ha fet un estudi de les tendències dels llocs de treball. Ell ens donarà la seva visió sobre el mercat de treball.
Per altra banda una persona referent en temes d’ètica, na Begoña Roman, que ajuda a molts professionals a aplicar l’ètica a la seva professió, ja sigui en l’àmbit educatiu, de la sanitat o qualsevol altre. Ella ens donarà una visió ètica de la nostra feina d’orientadors/es.
En aquesta 11a Jornada d’Orientació Professional volem plantejar aquest debat. En temps de crisi, com la que vivim en mig d’una pandèmia, podem convertir un problema en una oportunitat.
És el moment de fer una societat millor, on les persones, tot contribuint a una nova economia, puguin ser una mica més felices.
Accés al desenvolupament de la Jornada i a les sales temàtiques
10a Jornada - Vulnerable? Orientar sense etiquetes (6-11-2019)
Tots som vulnerables en algun aspecte. Però algunes persones saben amagar molt bé les seves vulnerabilitats i només deixen traspuar les fortaleses. Altres no poden o no sabem dissimular les seves. Ja sigui per genètica, per estereotips socials o per qualsevol altre factor, la vulnerabilitat els pots amargar tota una vida.
Orientar és acompanyar a aquestes persones i donar-los suport en valorar la seva robustesa en altres aspectes, en reconèixer els estereotips socials que malmeten la seva autoestima i en trobar un lloc social i laboral on puguin desenvolupar el seu potencial.
En aquesta desena jornada d’orientació professional volem oferir als professionals de l'orientació un espai de coneixement, de reflexió i d'estratègies per acompanyar persones vulnerables.
Des de la diversitat d'institucions i l'experiència acumulada durant 10 anys organitzant aquesta jornada, ens agradaria col·laborar en què les etiquetes no contaminin la funció orientadora.
Obrir la ment és la millor manera d'acompanyar en la vulnerabilitat.
Galeria audiovisual:
Vídeo 3: Cloenda a càrrec de Sofia ISUS
9a Jornada - R-Tornar (6-11-2018)
Orientar vol dir obrir finestres i possibilitats. Retornar al territori és una alternativa per fer la inserció sociolaboral. De vegades no valorem el que tenim més a prop. De la mateixa manera que als infants, quan se'ls pregunta pels animals que coneixen, sovint anomenen els animals de la selva i desconeixen l'àmplia fauna del seu entorn, els joves miren cap a l'exterior i obliden les oportunitats que tenen al seu territori.
El nostre territori rural és extens i divers. Des del turisme fins a l'agricultura i ramaderia, des dels productes artesans a petites i grans indústries. I també hi ha llocs de treball als serveis educatius, sanitaris, turístics, culturals i socials entre altres. Les oportunitats són moltes. Especialment per a les persones que tenen competències emprenedores.
Necessitem persones amb capacitat de generar projectes per realçar tot el patrimoni immaterial i material que hi ha a cada contrada. Necessitem persones que estimin el territori i que hi vulguin viure. I no oblidem que la tecnologia és una gran ajuda per treballar en zones rurals. Els orientadors i orientadores cal que informin d'aquestes oportunitats, que ajudin a conèixer els possibles llocs de treball del territori i, si cal, dinamitzin programes i accions de suport.
En aquesta jornada volem reflexionar sobre aquest retorn, a la vegada que donem a conèixer als orientadors i orientadores les institucions que ajuden a aquest procés, així com els programes que hi donen suport. El Servei d'Ocupació de Catalunya a les comarques, el programa Odisseu, els Grups d'Acció Local en són un tast. Orientar per retornar, perquè les persones que volen viure a l'àmbit rural hi trobin les oportunitats que hi ha i, si cal, que sàpiguen generar els seus propis llocs de treball.
8a Jornada - L’essencial ets tu! (19 d'octubre de 2017)
“Allò que és essencial és invisible als ulls; només amb el cor ho podem percebre” deia el Petit Príncep d’Antoine Saint-Exupéry. Quan es realitzen processos d’orientació, l’essencial és la persona orientada. Només podem acompanyar-la si sabem percebre’n les necessitats, les emocions, els sentiments i les expectatives. I no n’hi ha prou d’utilitzar tècniques i estratègies. Cal contemplar-la des del cor, mirant-la als ulls. En aquesta vuitena Jornada d’Orientació Professional, partint dels principis de la psicologia positiva, presentem als orientadors i a les orientadores experiències i eines per facilitar la realització de projectes integrals que augmentin l’ocupabilitat de les persones orientades. En els quatre tallers anirem desgranant els tòpics principals d’un projecte d’orientació integral: l’autoconeixement, el compromís i la responsabilitat, la gestió dels conflictes, la motivació i la felicitat a la feina i la identificació de les competències transversals.
7a Jornada - Estàs al dia? Renovar-se per orientar (20 d'octubre de 2016)
Qui forma els orientadors/es i com es formen? Amb quins recursos poden comptar per desenvolupar la seva feina?
La transformació social i tecnològica és cada dia més accelerada. En la seva tasca diària, els orientadors/es han d'afrontar nous reptes socials i tecnològics. La societat és més complexa i fer la funció d'orientador/a és més difícil, però la tecnologia també dóna eines i recursos que poden facilitar la tasca orientadora si se saben incorporar al procés d'acompanyament.
Aquesta VII Jornada d'Orientació la volem dedicar als recursos i les eines que poden facilitar la feina, i millorar la professionalitat dels orientadors/es, avançant en el desenvolupament de la competència d’aprendre a aprendre. Des de totes les institucions que participem en l'organització de la jornada, i cada una amb la seva visió i experiència en orientació, volem contribuir a fer que els nostres professionals orientadors/es puguin fer cada dia la seva tasca de manera més reeixida.
6a Jornada - On esTIC? Eines tecnològiques (8 d'octubre de 2015)
Es pot orientar amb eines tecnològiques? Com en podem conèixer la qualitat? Dediquem les VI Jornades d'Orientació Professional de les Terres de Lleida a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació aplicades a l'Orientació. A través de la xarxa tenim a disposició de tothom la informació exhaustiva i completa necessària per prendre decisions professionals. Però orientar és quelcom més que presentar informació.
Tot procés orientador inclou el coneixement de si mateix i dels determinats personals, el contrast de valors i interessos professionals i l'anàlisi dels determinats socials. Hi ha diversos programes d'orientació on-line, eines TIC i aplicacions tecnològiques que poden ajudar a realitzar totes o alguna de les funcions pròpies de l'orientació. Però cal vetllar per la qualitat i la idoneïtat d'aquestes eines.
En aquesta jornada volem oferir als orientadors i orientadores un espai d'anàlisi i debat de les TIC, que permeti destriar aquestes eines i decidir quines són les més adequades en cada moment del procés orientador. Si més no, volem oferir un ventall d'indicadors de qualitat, que facin possible la selecció dels millors sistemes per complementar la funció orientadora.
5a Jornada - Projecta el teu Futur 23º 10' 14" (23 d'octubre de 2014)
Dediquem les V Jornades d'Orientació Professional de les Terres de Lleida als orientadors i orientadores que ajuden a projectar el futur de les persones. No és fàcil en aquesta situació socioeconòmica parlar de futur quan el present és tan incert. Tampoc és fàcil parlar d'inserció sociolaboral quan els nivells d'atur superen tots els índexs i encara no tenim evidàncies del canvi de tendència, que un dia o altre haurà d'arribar. Però alhora necessitem que les persones trobin el millor d'elles mateixes per construir la nova societat que ha de venir.
El que ara tenim és fruit d'una societat que primava uns valors determinats i una manera de fer que ara veiem equivocada. Només potenciant les persones i ajudant-les a reconèixer les seves competències podrem sortir d'aquest llarg túnel.
En aquesta Jornada pretenem donar eines per a:
- Reconèixer i posar en valor les competències professionals i personals.
- Conèixer quines competències demana el mercat laboral.
- Millorar l'ocupabilitat i el potencial d'inserció sociolaboral.
- Proporcionar estratègies per crear la marca personal i gestionar-la, especialment en les xarxes socials i altres eines digitals.
- Construir un en focament estratègic que permet i liderar el propi procés d’ocupabilitat.
4a Jornada d'Orientació Professional - Alternança: estudies i treballes? (16 d'abril de 2013)
Per quarta vegada, les institucions lleidatanes ens apleguem en una jornada d'orientació. La realitat econòmica i social s'imposa i més que mai necessitem orientar les persones que pateixen la pèrdua dels seus llocs de treball, els joves que no troben la seva primera feina i els que han de decidir per quin camp professional es volen preparar. Podem orientar en un món ple d'incertesa? Què els direm, als joves, sobre el seu futur?
Si mirem els països del nostre voltant, pot ser que hi trobem una petita finestra que pugui deixar entrar una mica de llum: la formació en alternança. Aquesta modalitat de formació permet que les persones exerceixin dos rols bens diferents: d'estudiants i d'aprenents. La formació en alternança és la més antiga i la més moderna. D’una banda, és la més antiga perquè els oficis, des de temps immemorials, s'han après així, observant els que en sabien i assajant sota el seu mestratge. D’una altra banda, és la més moderna si apliquem els principis bàsics de la psicologia constructivista, que afirma que el coneixement es construeix, no es traspassa. A més, cal destacar que aquest tipus de formació, als països on està implantada, va lligada a una garantia d'inserció laboral.
No podrem sortir d'aquesta crisi sense la implicació de tots els agents socials, empresaris, treballadors i formadors. La formació en alternança pot ser un primer tast d'aquesta solució compartida. Durant la jornada, escoltarem la veu dels empresaris i de les institucions de formació, presentarem diverses experiències que s'estan fent a la formació professional, a la universitat i a la formació ocupacional. També escoltarem els protagonistes, és a dir, les persones que s'estan formant en aquesta modalitat.
Materials
Taller 2 FP Dual INS Alfons Costafreda
Taller 4 Formació en alternança
----------------------------------------------
3a Jornada a les terres de Lleida - Aprendre a Emprendre (21 de febrer de 2012)
Per tercer any consecutiu us tornem a convocar a la Jornada d’Orientació Professional de les Terres de Lleida. Com cada any volem fer arribar la nostra proposta al món educatiu, formatiu i professional i, especialment, als orientadors/es que fan la seva tasca amb professionalitat i entrega. Generar persones emprenedores, detectar les competències per a ser-ho, acompanyar-les en la seva aventura emprenedora, creiem que és una bona manera de contribuir a l’Orientació en la situació socioeconòmica actual. El tema d’aquesta tercera Jornada és Aprendre a Emprendre.
2a Jornada - Un compromís en l'avaluació de les competències professionals (7 d'octubre de 2010)
1a Jornada - Un compromís compartit (10 de desembre de 2009)